ECONOMIA CIRCULARA

Dragi vizitatori,

Datorita colegilor de la Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila , Bucuresti, avem acces la un articol foarte clar despre "ECONOMIA CIRCULARA" dar si cu focalizare pe Romania. Lectura placuta,

Prof. Petruta Moisi, CCEG

TABARA DE TOAMNA IT

Tabara de Toamnă                                      

Înscrie-te acum în Tabăra de Toamnă – IT will be fun!

Iată 7 motive (cel puțin) pentru care ar fi păcat să o ratezi:

  • Vei afla cum se utilizează cele mai noi tehnologii și aplicațiile lor!        
  • Vei fi un mic cercetător, descoperind Bușteniul la pas, în teren cu ajutorul dronelor, și il vei transpune într-o stațiune virtuală.
  • Vei învăța ce este realitatea augmentată și îți vei crea propriile aplicații reale!
  • Vei cunoaște reprezentanți ai unor importante companii de IT și, cine știe, poate  CV-ul tău va fi acceptat!
  • Vei afla totul despre relațiile interpersonale în era tehnologică în care ne aflăm.
  • Vei  îmbina cunoașterea cu recreerea și aventura într-o locație minunată!
  • Vei incheia vacanța de vară într-un mod unic ce îți va deschide în mod cert noi perspective în viață!

Desigur că sunt mai multe argumente pentru care te așteptăm în Tabăra de IT dar te invităm să le descoperi singur! Intră pe site-ul taberei www.tabaradeit.ro  sau  înscrie-te direct la Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. . Te așteptăm!

TTIP Romania

Dragi prieteni,
“Acum două săptămâni ți-am trimis un chestionar prin care te rugam să ne spui ce părere ai despre adoptarea acordului comercial UE-Canada (CETA)[1].
565 de persoane au răspuns la chestionar. Acestea sunt rezultatele:
• 81% consideră că România nu trebuie să adopte CETA în forma actuală
• 97% cred că ministrul economiei, Costin Borc, și prim-ministrul Dacian Cioloș, ar trebui să nu permită aplicarea provizorie [2] a acordului CETA fără ratificarea sa de către Parlamentul României.
• 99% cer ca ministrul economiei, Costin Borc, să prezinte public un studiu de fundamentare care analizează consecințele tratatului asupra României, înaintea formulării unei decizii privind CETA
Peste mai puțin de o lună miniștrii economiei din statele UE se vor întâlni la o cafea (adică vor avea o așa zisă ”întâlnire informală”) ca să se târguiască dacă vor semna CETA sau nu. Ministrul Costin Borc și prim-ministrul Dacian Cioloș vor formula poziția României.
CETA este un acord negociat între UE și Canada, care ne amenință dreptul la sănătate, hrană sănătoasă și natură curată. 
Așa că ne-am gândit să afișăm mesajul nostru de respingere a acordului CETA în spațiul public, ca să-l vadă prim-ministrul Dacian Cioloș și ministrul economiei Costin Borc.
Vrem să punem acest mesaj pe o coloană de la metrou care rulează trei secvențe succesive. Acest spațiu de afișaj se află în stația de metrou Piața Victoriei, pe unde trec zilnic mii de oameni, inclusiv angajați ai Guvernului.”

CETA ne privește pe toți,

P.S. Aici sunt patru argumente împotriva CETA pe care să le spui prietenilor. CETA ar putea:
-  Să permită corporațiilor străine să dea în judecată guvernele dacă acestea ar lua decizii care ar putea să le afecteze profiturile potențiale (de ex. plafonarea prețului energiei)
- Să nu permită recuperarea de către stat a serviciilor publice odată privatizate (de ex. serviciile medicale de urgență, companiile furnizoare de energie, apă sau poștă)
- Să relaxeze regulile de protecție a consumatorilor și a mediului înconjurător.
- Să devină ”ușa din dos” pentru TTIP: Va fi de ajuns ca corporațiile din SUA să-și facă o filială în Canada și să treacă toate investițiile pe care le fac în UE prin ea, pentru a intra sub "protecția" prevederilor ISDS/ICS din CETA.
Note:
[1] CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement / Acordul economic și comercial cuprinzător) este, de fapt, un text mamut cu atât de multe măsuri inutile ambalate în el încât este o glumă să-l numim un simplu "acord comercial". CETA va avea un impact asupra fiecărui cetățean european într-un fel sau altul, fie prin alimentele pe care le consumăm sau prin costul vizitelor noastre la spital.
[2] Aplicarea provizorie înseamnă că acordul CETA va intra în vigoare imediat după semnare, fără a aștepta votul din parlamentele naționale.

2 Sept. 2016
Lumința, Roxana și echipa de-clic.ro

 

“Am terminat resursele Pământului”

Cu o săptămână mai repede decât anul trecut, pe 8 august, am terminat deja resursele naturale pe care Pământul le poate genera într-un an. Începând din 1970 am început să cerem de la Pământ mai multe resurse decât acesta poate genera într-un an, motiv pentru care ne afundăm și mai mult în datorii, consumând, la nivel global resursele a 1,6 planete. Dacă acum 15 ani Earth Overshoot Day avea loc în octombrie, în 2016 evenimentul s-a mutat pe 8 august, cu  o săptămână mai devreme ca anul trecut, cu două mai devreme decât în 2014.
 Începând de azi, până la finalul anului, consumăm resursele pe care ar trebui să le moștenească viitoarele generații. Cu o săptămână mai repede decât anul trecut, am terminat deja resursele naturale pe care Pământul le poate genera într-un an.
 
Emisiile de carbon sunt principalul motiv pentru care vom lăsa moștenire datorii uriașe generațiilor viitoare: amprenta de carbon reprezintă 60% din cererea omenirii asupra naturii; cerere pe care o numim amprentă ecologică, conform datelor Global Footprint Network (GFN), partener WWF. GFN urmărește cerințele umanității de la natură (amprenta ecologică), comparându-le cu posibilitatea naturii de a face față acestor cerințe (biocapacitatea). Ziua în care se termină resursele generate de Pământ, Earth Overshoot Day (n.r. Ziua Suprasolicitării Pământului), marchează data când solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an.
 
La nivel global, folosim resursele a 1,6 planete
 
Începând cu anii 1970 am început să cerem de la Pământ mai multe resurse decât acesta poate genera într-un an, motiv pentru care de la an la an ne afundăm și mai mult în datorii. Dacă acum 15 ani Earth Overshoot Day avea loc în octombrie, anul acesta s-a mutat pe 8 august, cu  o săptămână mai devreme ca anul trecut, cu două mai devreme decât în 2014.
 
Amprenta de carbon a umanității a crescut mai mult decât dublu între anii 1961 și 1973, perioada când lumea a intrat într-un consum ecologic mai mare decât posibilitatea de regenerare a planetei. Dacă ne dorim să aderăm la obiectivele stabilite prin Acordul privind schimbările climatice de la Paris, adoptat de aproape 200 de țări în decembrie 2015, va trebui ca amprenta de carbon să scadă treptat, ajungând aproape de zero până în 2050. Acest lucru implică însă un nou mod de a trăi pe planeta noastră .
 
„Un astfel de mod nou de viață vine cu multe avantaje; iar trecerea la acesta necesită efort", spune Mathis Wackernagel, Președinte al GFN și unul dintre creatorii măsurătorii care contabilizează resursele din punctul de vedere al amprentei ecologice. „Vestea bună este că acest nou mod de viață este posibil, cu tehnologia actuală, și este avantajos din punct de vedere financiar, cu beneficii totale mai mari decât costurile. Acesta va stimula sectoarele emergente, cum ar fi energia regenerabilă, reducând în același timp riscurile și costurile asociate cu impactul schimbărilor climatice asupra infrastructurii inadecvate. Singura resursă de care avem nevoie suplimentar este voința politică”, adaugă Wackernagel.
 
„Acordul global de eliminare treptată a combustibililor fosili, discutat la nivel global înaintea Summitului privind clima, de la Paris, ar ajuta semnificativ la stoparea creșterii constante a amprentei ecologice, ea reducându-se în final”.
 
Din fericire, unele țări acceptă provocarea. De exemplu, Costa Rica a generat 97% din electricitate din surse regenerabile de energie, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2016. Portugalia, Germania și Marea Britanie au demonstrat, de asemenea, niveluri noi de energie din surse regenerabile în acest an, atunci când 100% din necesarul de energie electrică a fost furnizat de surse regenerabile de energie, chiar dacă doar pentru câteva minute; în cazul Portugaliei, timp de câteva zile. În China, între timp, guvernul a prezentat un plan de reducere cu 50% a consumului de carne, care calculează că va reduce emisiile de dioxid de carbon echivalente din industria creșterii animalelor din China cu 1 miliard de tone, până în 2030.
 
Simultan cu schimbările la scara mare, noi, ca indivizi, avem puterea de a schimba lucrurile din viața noastră de zi cu zi.
 
Din rolul de consumatori, avem o putere imensă – putem alege produse locale, ecologice sau pe cele recunoscute oficial ca produse prietenoase cu mediul, prin certificări precum FSC (Forest Stewardship Council) pentru produsele din lemn sau MSC (Marine Stewardship Council) pentru pește și fructe de mare.
 
De asemenea, putem proteja resursele naturale pe care le avem, reciclând  deșeurile și participând la diferite activități de mediu. Un exemplu în acest sens este acțiunea de ecologizare a zonei din cadrul sitului Natura 2000, Lacul Pețea (județul Bihor) organizată de primăria localității în parteneriat cu Aqua Crisius și WWF-România. Începând cu vara aceasta, WWF a devenit custodele acestui sit Natura 2000, extrem de important pentru valoarea sa naturală oferită de apele termale din Transilvania acoperite de lotus și drețe, adăpostind specii unice în țară cum ar fi nufărul termal și roșioara lui Racovita”.


Notă pentru editori:
 
- Soluții pentru reducerea amprentei ecologice: www.wwf.ro/ce_poti_face_/traieste_in_armonie_cu_natura/
- Mai multe detalii despre Earth Overshoot Day la www.overshootday.org
http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/public_data_package