09-Jun-2015
 

ALERTA NATURA: GRUPURI DE MEDIU SE MOBILIZEAZA DEOARECE COMISIA EUROPEANA PUNE IN PERICOL LEGISLATIA VITALA PRIVIND  NATURA

“Astazi (13 .05)  mai mult de 90 de ONG-uri de mediu din Europa lanseaza o actiune comuna ‘online’ pentru a salva natura Europei de la agenda privind ‘dereglementarile’ a presedintelui Comisiei, Juncker. 

Un apel ‘online’ intitulat ‘Alerta Natura’ (1) va oferi cetatenilor din cele 28 de tari  sa participe la procesul de consultare publica  a Comisiei Europene si, astfel, sa salveze legile care protejeaza natura in Europa.

Retele international precum ‘International NGOs BirdLife, the European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe and WWF ‘ vor organiza si promova E- ACTIUNEA’.

E- Actiunea marcheaza inceputul unei campanii pan-Europene si multi-anuale pentru a stopa orice amenintare adusa eforturilor actuale de protejare a naturii si pentru a obtine o mai buna aplicare si intarire a legislatiei privind natura in Europa.

Mai mult de 90 de organizatii neguvernamentale de mediu si-au unit fortele pentru a mobiliza membrii, suporterii si publicul larg pentru a transmite Comisiei  ca ei doresc sa fie mentinute legile de protectie a naturii, dar mai bine aplicate si intarite.

Legislatia Europeana pentru natura (Directiva Pasari, Directiva Habitate) este recunoscuta ca fiind printre cele mai  influiente in lume privind protectia  animalelelor, plantelor, si habitatelor de la disparitie. Datorita acestor legi, Europa are acum cea mai extinsa retea de arii protejate, Natura 2000, care acopera 1/5 din teritoriul Europei si 4% din situ-rile marine.

Comisia Europeana a hotarat sa desfasoare o evaluare completa a ambelor legi pentru a determina eficienta lor in asigurarea protectiei patrimoniulul nostru natural. Acest proces are loc intr-un context clar ostil conservarii naturii asa cum reiese din  cuvantarea presedintelui Juncker pe tema legislatiei ‘prietenoase pentru afaceri’ si a ‘diminuarii birocratiei’.

Actiunea ‘online’ a ONG-urilor ofera cetatenilor sansa de a se implica in consultarile publice  pana pe data de 24 iulie 2015 si reprezinta singura ocazie pentru exprimarea opiniilor in timpul acestei evaluari tehnice.

Potrivit lui Angelo Caserta, Director of BirdLife Europe: “ Avem tone de dovezi stiintifice  care demonstreaza ca aceste legi functioneaza, cand sunt aplicate.

Si numeroase exemple ca aceste legi nu sunt piedici in calea unei bune  dezvoltari economice.

Intrebarea mea adresata Presedintelui Juncker  si VP Timmermans este simpla: cu tot ce este de facut in Europa, de ce abrogate legile care protejeaza natura?”

Tony Long, Director al Biroului European WWF (European Policy Office) a spus: “ WWF  lupta de mai bine de 30 ani  pentru a se asigura ca Europa are legi cuprinzatoare de protectie a naturii  si care stabilesc un standard global. Nu putem sta nepasatori si permite ca aceasta mostenire sa se iroseasca. Nimeni nu are de castigat dand timpul inapoi in ceea ce priveste legile pentru natura ale Europei, nici natura nici oamenii care depind de ea pentru a trai. Acum lansam un apel popular pentru a mentine natura ‘vie’.

Potrivit lui Jeremy Wates, Secretar General al EEB (European Environmental Bureau): “ Fixatia actuala a Comisiei Europene privind ‘dereglementarea’ si  reducerea birocratiei ignora solutiile eficiente privind habitatele si speciile periclitate.

In loc sa abroge legi, CE si SM trebuie sa depuna un mai mare efort in aplicarea acestora si sa se asigure ca acestea genereaza beneficii uriase atat naturii ,economiei cat si noua insine.

Magda Stoczkiewicz, Director al Prietenii Pamantului Europa ( Friends of the Earth Europe) a spus: “Cu totii avem dreptul la natura – si mutiland legi vitale care o pot proteja ar fi un dezastru pentru cetatenii europeni si natura pe care o iubim.  Mobilizam oamenii de pe cuprinsul intregii Europe si ne vom face auzite glasurile, tare si clar – natura noastra nu este de negociat si ne asteptam ca politicienii sa o protejeze pentru generatia noastra si pentru cele viitoare”.

Contacte:

  • BirdLife Europe: Luca Bonaccorsi, +32 478 20 62 84, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • WWF EPO: Stefania Campogianni,+32 499 53 97 36, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • European Environmental Bureau: Philippa Jones, +32 471 57 01 81, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • Friends of the Earth Europe: Paul Hallows, + 32 2 839 10 33, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Nota:

A Birdlife/EEB/WWF launch video is available here.

Factsheet on Natura 2000 and nature in Europe here.

Photo gallery here.

The NGO e-action will take place on the following websites:

 

Lasă un comentariu