Apa si Dezvoltarea Durabila

Apa face posibila viata. Este o resursa vitala pentru omenire generand  si sustinand cresterea economica si prosperitatea. Este, totodata, baza ecosistemelor naturale si a echilibrului climatic. Toti avem nevoie de apa – si nu numai pentru baut. Suntem dependenti in nenumarate moduri de raurile noastre, lacurile, apele costiere si marine, ca si de apele subterane. Societatea foloseste apa pentru a genera si sutine cresterea economica si prosperitatea prin activitati precum: agricultura, pescuitul comercial, producer de energie, manufactura, transport si turism. Mai este nevoie de apa pentru activitatile recreative iar aceasta  mai constituie un element cheie in frumusetea peisajelor naturale. 

Read more...


Politici globale privind apa

 

Resursele de apa potabila ale lumii sunt sub o presiune crescanda. Cresterea numarului populatiei, cresterea activitatilor economice si imbunatatirea standardului de viata conduc spre cresterea competitiei si a numarului conflictelor in legatură cu resursele de apa limitate. Pentru a reduce greutatile cu care se confrunta tarile localizate in zonele aride sau semi-aride din lume si pentru a gasi modalitati de a beneficia de resurse de apa potabila sigura si adecvata; pentru a reduce impactul negativ socio-economic-politic a problemelor acute de seceta, ONU si alte asociatii din domeniu au organizat inca din 1970 multiple conferinte si intalniri. 


  1. Directiva Cadru Apa (DCA)
  2. Directiva privind epurarea apelor uzate(91/271/EE)
  3. Directiva privind emisiile industriale (IED 2010/75/UE)
  4. Directiva privind nitrații (ND)
  5. Politica Agricola Comuna (PAC)
  6. Conventia pentru protectia fluviului Dunare
  7. Strategia UE privind regiunea Dunarii
  8. Directiva Cadru privind Strategia pentru Mediul Marin

 

Informatii generale despre Marea Neagra

Marea Neagra este o mare interioara partea bazinului mediteranean de care se leaga prin Marea Marmara; se intinde intre Europa si Asia si se invecineaza cu Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina. Aproximativ 16 milioane de oameni traiesc in zona costiera. Marea Neagra este complet izolata de oceanele Planetei desi adancimea ei ajunge, in anumite zone, pana la 2.211 m iar area de colectare a apelor acopera mai mult de 2 milioane km2. 


Cercetare privind rolul ONG-urilor in implementarea Directivei Cadru privind Apa si, in special, in elaboarea Planurilor de Management Bazinal.

 

Managementul apei în raport cu reglementările UE în bazinul Mării Negre: Bulgaria, Georgia, Rep Moldova, România, Turcia (EN)

                                                                                                                                                 

Managementul bazinelor hidrografice

 

Managementul bazinelor hidrografice este rezultatul a zeci de ani de evolutie tehnica, politica si institutionala in multe dintre tarile in curs de dezvoltare (MBH). MBH are ca obiectiv promovarea schimbului de experienta si diseminarea metodologiilor si experientelor concrete. Acesta consta in administrarea resurselor de apa prin sisteme de management specifice si adaptate fiecarui bazin. Este cea mai adecvata abordare pentru asigurarea conservarii si durabilitatii resurselor de apa potabila. 


Politicile pentru utilizarea si protejarea resurselor de apa intr-o tara sunt stabilite de guvernele nationale. Desi implementarea acestor politici este efectiva in multe privinte, cand politicile sunt implementate la scara bazinului hidrografic, exista oportunitatea de a furniza solutii unitare pentru întregul bazin si de a rezolva controversele amonte-aval (pentru un râu), şi regiune-regiune (pentru un lac sau resursa subterana).


 

 

 

 

 

 

 

 

Managementul resurselor de apa

 

Una dintre problemele globale cu care se confruntă omenirea la începutul mileniului trei este lipsa apei si degradarea calitatii apei. De asemenea, realizarea obiectivelor dezvoltării durabile depind într-o mare masura de managementul integrat al resurselor de apa, apa fiind un factor esetial pentru existena vietii si pentru dezvoltarea societatii umane.


 Managementul apei in: